WhatsApp hiç kuşkusuz günümüzde en önemli iletişim araçlarından biri artık. Hem işletmeler açısından hem de müşteriler açısından erişilebilirlik noktasında olmazsa olmazlardan biri olan WhatsApp’ta yeşil tik almak ise marka bilinci olan firmaların hayali niteliğinde. Kendi WhatsApp hesabım bir yıldır yeşil tik almış durumda ve bu konuda size de danışmanlık yapıyorum. WhatsApp’tan onay almak diğer sosyal medya mecralarından çok farklı işliyor. Normalde kullandığınız instagram hesabı için direkt başvuruda bulunurken WhatsApp için böyle bir başvuru yapma şansınız yok. WhatsApp Business uygulamasından direkt olarak başvuru yapamıyorsunuz. WhatsApp Business API denilen bir API var ve bunu da kullanan şirketler aracılığıyla bulut tabanlı bir WhatsApp hesabı açıyorsunuz. Herhangi bir telefon olmadan çalışıyor WhatsApp. 2022 yılında benim size önerdiğim yazılım Zoko idi fakat şimdi daha düşük maliyetli bir firma olan ManyChat çıktı karşıma. İkisini de inceyelebilir kararı kendiniz verebilirsiniz ama ManyChat neredeyse %50’den daha fazla tasarruf etmenizi sağlar.
Süreç hakkında destek isterseniz bu kurulum ve yeşil tik başvurusunu sizin adınıza ben yönetebilirim(birkaç kahve karşılığında). Detaylı bilgi için bana WhatsApp üzerinden bir mesaj atabilirsiniz.
Bu servis kimin içindir?
Öncelikle bu servis herkese uygun değildir. Yani her ne kadar yeşil tik almak kulağa hoş gelse de her isteyen firma bunu alamıyor. Biz sadece başvuruyu yapıyoruz ve onaylayıp onaylamamak WhatsApp’ın vereceği bir karar. Ücretli bir servis olması sebebiyle de bütçesi uygun olan ve marka bilinirliğine önem veren, global dünya markaları standardlarına çıkmak isteyen işletmelere tavsiye edilir. Yeşil tik almanız marka imajınız açısından şirketinize katkı sağlar. İleride yapacağınız instagram/twitter/facebook mavi tik başvurusunda da size puan kazandırır.
Ücretlendirme:
Bu servis için aracı bir yazılım kullanmanız şart. Zoko, ManyChat yada sizin de araştırıp bulabileeğiniz herhangi bir WhatsApp API servisi sağlayıcısı olması şart. Dolayısıyla bu da ek maliyetler demek oluyor. Ayrıca sizin de bildiğiniz gibi WhatsApp kullanıcılarına (henüz) reklam göstermiyor. Yani bir şekilde onların da gelir modelinde bu ücretlendirme yer alıyor. Zoko‘dan bu servisi alırsanız yaklaşık olarak size aylık 35 dolar gibi bir maliyeti olacaktır. ManyChat ise 15$
Diğer ekstralar:
Bu servisi satın alıp kullanmaya başladığınızda yeşil tik almadan da diğer bir çok özelliklerden yararlanırsınız. Bunların en önemlisi otomasyondur. Çeşitli otomasyonlar yaparak müşterilerinize otomatik destek sağlayabilirsiniz. Örnek olarak hepsiburada gibi kurumsal işletmelerin WhatsApp hesabını inceleyebilirsiniz.
Yine karşıma farklı siteler, yeni seçenekler çıktıkça buraya eklerim. Takipte kalın 🙂