Cep telefonları ilk çıktığı zamanlar şimdikiler ile kıyaslanamaycak kadar büyüktüler. MMS gibi ya da gelen arama bildirim sesi için “istediğin şarkı” seçenekleri gibi şimdi bize çok sıradan gelen özellikler telefon alırken belirleyici sebeplerdendi.

Günümüzde gelişen teknoloji ile, o zamanlar hiç dert etmediğimiz şeyler şimdi önceliğimiz oldu. Örneğin: batarya kapasitesi ya da kulaklık girişi ve tabiki telefonların artık bilgisayarlar gibi sistematik bir işletim sistemi kullanmasıyla birlikte yazılım artık bir cihaz alırken ilk tercih sebebi haline geldi.

Ülkemizde bile üretimine başlanan akıllı telefonlar günümüzde birbirine çok yakın donanım özelliklerine sahip. Aynı fiyat seviylerinde olan cihazların özellikleri birbirine yakın olduğu gibi, bazen Xiaomi gibi bir marka daha düşük fiyatta, daha iyi performans sergileyebiliyor. Ayrıca Xiaomi, cihazlarında kendi yazılım ekibiyle modifiye ettiği Android versiyonu olan MIUI kullanıyor, ki bunun bir benzerini de Huawei, EMUI adı altında yapıyor. Dünya çapında bir çok Android kullanıcısı Samsung, yada HTC gibi telefonlara da MIUI yükleyebiliyorlar. Fakat iPhone kullanıcıları için böyle bir durum söz konusu değil 🙂

Image for post

Medium Mobil Uygulamasinin Android (solda) ve iPhone Ekran Görüntüsü.

Yukarıda gördüğünüz bu iki ekran görüntüsü Medium mobil uygulamasının Android ve IOS versiyonlrından alındı. Bildiğiniz gibi, Google’ın satın alması ile birlikte canlanan Android, Google uygulamalarını en iyi sergileyen işletim sistemi oluyor. Bu sayede Google translate gibi yazılımlar bu işletim sistemine entegre edilebiliyor ve bu tarz servislerden yararlanmak isteyenlerin işini Android kolaylaştırmış oluyor.

Sağda gördüğünüz ekran görüntüsü ise bir iPhone X’ten alındı ve bu kelimenin tanımını bulamadı. Benim gibi Medium vb sistemlerden yabancı yazılar okumaya alışkın biriyseniz iPhone size yamuk yapabilir 🙂

Karar Verme Noktaları

Herhangi birşeyi almadan önce, bakılması gereken en önemli nokta, bunun sizin hangi ihtiyacınızı karşılayacağı ve ne gibi beklentileriniz olduğu. Yani eğer sadece arama yapacak, sosyal medyada takılacaksanız aslında iPhone tam size göre bir cihaz, çünkü kullanımı çok basit ve kamerası da sizin için ideal ama günümüz iPhone fiyatları göz önünde bulundurulunca, sadece sosyal medya için(eğer işiniz bu değilse)bir telefona böyle bir harcama yapmak saçma olacaktır, gösterişten ileriye gitmeyecektir.

Karar verirken göz önünde bulundurulması gereken temel noktalar:

  1. Kamera
    Kamera kesinlikle iPhone’un silahı gibi can alıcı noktası, tercih sebebi olabilir ama Android’de de seçenekler çok.
  2. Donanım Kalitesi
    Apple donanım kalitesi ve satış sonrası desteği konusunda kesinlikle çok başarılı ama;
  3. Fiyat
    Apple diğer elektronik cihazlar gibi döviz merkezli olduğundan fiyatı ülkemizde çok yüksek. Satın almamak için en önemli sebep olabilir, zira bir telefon sonuçta. 4–5 yada daha fazla rakamlar vermek çok mantıklı değil. Avrupa ya da Amerika çok rahatlıkla iPhone alabiliyor, çünkü asgari ürcetin üçte biri fiyatına satılıyor. Yani bizim Türkiye’de Vestel Venüs cihazlar kullanmamız gibi geliyor onlara. 4–5 bin dolara satılsaydı iPhone ilk çıktığında, bugün bu yazıyı yazıyor olmazdım çünkü kimse almaz, iPhone satmazdı.
  4. Yazılım
    En son 2015 yılında iPhone kullanmıştım sanırım ve geçenlerde bir iPhone X alarak Android’e ek olarak iOS kullanmaya başladım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yukarıda bahsettiğim çeviri özelliği Android’de çok sevdiğim, kullanışlı bir özellikti mesela, bunu iPhone’da özlüyorum. Buna ek olarak bildirim alanı da Android’de daha iyi. iPhone X’teki çentik nedeniyle bataryanın yüzdelik durumunu görmek bile mümkün değil. iPhone’un en önemli özelliği güvenlikti ve artık Android de aynı seviyeye ulaştı ama sizin için güvenlik tehdidi olacak şeyler zaten her iki işletim sisteminde de mevcut.

Image for post

Photo by Jamie Street on Unsplash

Son olarak da, korsan yazılım kullanmak iPhone da biraz zor 🙂 Bu sadece ücretli yazılımları ücretsiz olarak kullanamamak anlamına gelmiyor. Bazı uygulamalar sadece belirli ülkeler ile sınırlı oluyor ve bunu da App Store dan indiremezseniz başka şekilde cihazınıza yükleyemiyorsunuz anlamına geliyor. Ama bu durum Android’de böyle değil. Play Store da olmayan bir uygulamanın APK dosyasını cihazınıza atıp uygulamayı kullanabilirsiniz. Ben bu şekilde Android cihazıma TextNow adlı uygulamayı yükleyip Amerika’yı ücretsiz arayabildim mesela.

Uzun lafın kısası, bu tamamen kişisel bir tercih. Birinin size elma mı armut mu, çay mı kahve mi gibi sorması gibi! Benim için önemli olan içindeki yazılımı ve belki de yere düştüğü zaman nasıl bir tavır sergilediği 🙂 Karar vermende yardımcı olabilecek diğer sebepleri de yukarıda sıraladım, ihtiyaçlarını ve bütçeni göz önünde bulundurarak bu sorunun cevabını verecek olan sensin!

Sonuç olarak 2021 yılında aradaki fark kapanmış olarak gözüküyor. Android’den iOS’a tekar geçen birisi olarak hiç memnun kalmadım, ve çok geçmeden iPhone’umu sattım. Bu herkes için geçerli olacak değil tabiki ama daha önce iPhone kullanmadıysanız bir kaybınız yok; aksine, Android daha kullanışlı, ve daha çok model seçeneği ile göz zevkine de cazip geliyor.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Bu bloga email adresiniz ile abone olabilirsiniz. Böylece her yeni yazı yazıldığında eposta yoluyla bildirim alırsınız.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir