Deel dünya çapında kendini kanıtlamış bir payroll, yani bordro şirketidir. Hem serbest çalışan freelancer olarak kayıt olabilir ve ödemelerinizi Deel üzerinden alabilirsiniz, hem de işveren olarak kayıt olabilir ve yurtdışından şirketinize eleman alırken yerel regülasyonlarla uğraşmadan doğrudan Deel üzerinden çalıştırabilirsiniz. Ben bu yazıda genel olarak Deel’ın freelancerlar için sağladığı avantajlardan bahsediyor olacağım ama eğer işvrenseniz ve yurtdışından kolayca HR yapmak istiyorsanız Deel tam size göre bir platform. Detaylı bilgiyi resmi sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de yaşayıp henüz kendi şirketi olmayan freelancerlar yurtdışından iş alırken ödeme alma/fatura kesme gibi konularda sorun yaşıyor. Deel üzerinden contract yaparak ödemelerinizi güvenli bir şekilde alabilirsiniz ve böylece size ödeme yapan şirket de yasal yükümlülüklerden kurtulmuş olur. Contract yani bir antlaşma ile düzenli, uzun vadeli ödeme almak istemiyorsanız da tek seferlik faturaları Deel üzerinden gönderebilirsiniz. Böylece şirket kurmadan Deel üzerinden kestiğiniz fatura yasal olarak geçerli olur ve karşı taraf bu faturayı ödediğinde bu harcamayı vergiden düşebilir yani gider olarak gösterebilir.

Bionluk gibi sitelerden iş yapıyorsanız zaman zaman müşterileriniz size fatura kesiyor musun gibi bir soru sorduğuna şahitlik etmişsinizdir. Deel üzerinden sadece yurtdışı değil bu şekilde yurt içinde fatura kesmeniz gereken durumlarda da tek seferlik fatura kesebilirsiniz. Üstelik sadece hizmet satışları için değil fiziksel ürün satışlarında fatura kesmeniz gerekiyorsa yine bu işlemi Deel üzerinden yapmak mümkün.

Yukarıdaki videoda da gözüktüğü gibi ödemeyi doğrudan banka hesabınıza, ya da Payoneer, Wise, hatta Coinbase hesabınıza bile çekebiliyorsunuz ki bu da size sunduğu seçenekler açısından oldukça tatmin edici bir durum. Yani Deel ile yurtiçi ve yurtdışı yaptığınız antlaşmalarda ödeme alma probleminiz çözülüyor hem de potansiyel müşteriye daha profesyonel bir imaj oluşturuyorsunuz.

Sisteme ücretsiz kayıt olup fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Bu arada fatura kesmekten kastım yasal olarak kabul edilen resmi bir evraktır, yani bazı sitelerde/uygulamalarda olduğu gibi basit bir fatura şablonundan bahsetmiyorum. Fatura bilgileri Deel üzerine, yani Deel şirketi adına kesiyorsunuz faturayı aslında. Onların vergi numarası vs. kullanılıyor. Siz de kimlik bilgilerinizi doğrulayıp deel.com daki hesabın yasal sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekiyor. Böylece Deel‘de size ödeme yapabiliyor.

Kendi şirketinizi kurmak başlangıçta masrafsız gibi gözükse de aslında bir çok yönden zorlu bir süreç olabilir. Freelance çalışmaya yeni başlıyorsanız, (belirli bir sermayeniz yoksa, bütçeniz kısıtlıysa) bir müşteri bulduğunuzda hemen şirket açmak ilk başta mantıklı gelse de giderleriniz beklediğinizden fazla olabilir. Dolayısıyla düzenli bir müşteri kitlesine sahip olana dek Deel üzerinden fatura gönderip düzenli ödeme almaya devam etmek akıllıca bir davranış olacaktır. Yurtdışından müşteri bulmak için de LinkedIn müthiş bir araç. Yaptığınız işe göre arama yapabilir, remote seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece örnek veriyorum, Almanya’dan biriyle anlaşıp Deel üzerinden contract yapabilir, yani bir nevi Alman şirkete Türkiye’de remote çalışan olabilirsiniz. Normalde Alman şirket sizi resmi evrak işleri nedeniyle işe almaya sıcak bakmayabilir, genelde bakmazlar ama siz Deel üzerinden ödeme alacağınızda bu sorun ortadan kalkar. Almanya’da çalışma izni ve resmi kurallar gereği size yapmaları gereken harcamalar derken normalde işi size vermek istemezler. Ama siz fatura kesebilir durumdaysanız size yapacakları ödemeler de doğrudan gider olacaktır onlar için ve remote çalışacağınızdan dolayı vize sorunu da ortadan kalkacaktır.

Son olarak Deel‘ın en önemli avantajı yurtdışına gitmek istediğinizde vize başvurusunda size yardımcı olmaları. Kendi şirketiniz yoksa ve hesabınıza düzenli ödeme yatsa bile resmiyette çalışmadığınız için vize memurları size kuvvetle ihtimal ret verecektir. Deel size EOR servisi sayesinde işveren olacağı için vize konusunda avantaj sağlayacaktır. Bu özellik aslında yurtdışına gitmek isteyenler için çok iyi bir kurtarıcı diyebilirim. Detaylı bilgi için EOR sayfasını inceleyebilirsiniz. Aklınıza takılan yerler varsa da bu yazının altına yorum olarak yazın 🙂

(Visited 1.612 times, 1 visits today)

Bu bloga email adresiniz ile abone olabilirsiniz. Böylece her yeni yazı yazıldığında eposta yoluyla bildirim alırsınız.

2 Yorum

  1. ÖZBEY MAVİ Haziran 27, 2023 at 7:26 pm

    Yurt dışında bir firma ile sözleşme yapıp onlarla internet üzerinden çalışacağım. Firma ödemeleri Deel üzerinden yapacak. Şahıs olarak ben vergi ödeyecekmiyim ödeyeceksem nasıl ödeyeceğim. şahıs şirketi de değilim faturam yok , fatura kesme işi nasıl olacak .

    Yanıtla
    1. Mustafa Gedik - Yazar Haziran 27, 2023 at 7:50 pm

      Merhaba, firmayla yapacağınız sözleşmeyi deel üzerinden dijital olarak yapiyorsunuz, ve sonrasında karşı taraf ödemeyi deel üzerinden yapıyor ki böylece deel onlara yasal bir fatura kesmiş oluyor. Onlar vergi indiriminden yararlaniyor siz de maaş gibi odemenizi aliyorsunuz. Yani kısaca şöyle de düşünebilirsiniz; faturayi şirket sahibi olan bir arkadaşiniz kesiyor ve aldığı ödemeyi sizin banka hesabıniza aktariyor… Hesabınıza giren miktar yıllık olarak hangi vergi dilimine girerse, ona göre bir tutar vergi ödemeniz gerekebilir ama normalden faturayı deel kestigi için siz aslında deel’den maaş alıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Siteye ücretsiz hesap açıp kendiniz de deneyip inceleyebilirsiniz.

      Yanıtla

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir