Proton VPN son zamanlarda özellikle Twitter’a gelen kısıtlamalar gündeme gelmişti. Ücretsiz VPN’lerde en iyisi olsa da ücretsiz olmasının bazı dezavantajları oluyor. Ücretli seçenekler de var ama bu kez de diğer firmalardan bir avantajı kalmıyor. Üstelik premium paketler ise 4.99$’dan başlıyor. Kullanıcılarına sadece ücretli hizmet sunan Surfshark VPN ise %82 indirimle aylık 2.49$’a geliyor. Üstelik ek 2 ay kullanım da bedava.

Peki bu iki VPN arasındaki temel farklar neler?

1- En önemli özelliği: GPS Spoofing 

Bu özellik çok bilinmese de oldukça kullanışlı olabiliyor. Özellikle de eğer konumunuzu Instagram gibi uygulamalardan değiştirmek istiyorsanız. Surfshark VPN ayarlarından bu özelliği aktif ettiğinizde bağlı olduğunuz cihazın ip adresine bağlı olan konum değiştiği gibi GPS konumu da değişiyor. Yani normalde VPN açıkken Google haritalara girerseniz sizin gerçek konumunuzu gösterir, VPN ile Amerika’ya bağlıysanız Amerika’yı göstermez. Ama Surfshark’taki bu özellik sayesinde konumunuzu tamamen değiştirebilirsiniz. Bu özellik Proton VPN ücretsiz(ve ücretli) sürümünde mevcut değil. IOS kısıtlamalarından dolayı Surfshark da bu özelliği sadece Android kullanıcılarına sunabiliyor.

2- Split Tunelling özelliği

Bu özellik iki VPN’de hatta neredeyse hepsinde olan bir özellik ama VPN’lerde Türkçe tercümeler çok iyi olmadığı için ve VPN kavramına biraz yabancı olduğumuz için pek bilinen bir özellik değil. Kısaca bu ayardan istediğiniz uygulamayı seçiyorsunuz ve VPN bu uygulamalar için geçerli olmuyor. Hepsiburada, ya da bazı bankacılık uygulamaları VPN’le çalışmıyor, sorun çıkartıyor. Bu uygulamaları kullanırken VPN kapatmak sonra açmak sorun olabilir, çünkü geri açmayı unutabilirsiniz 🙂

3- Kill Switch Özelliği

VPN kullanırken bir şekilde bağlantı kopabilir, ya da siz yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü VPN’i kapatıp geri açmayı unutabilirsiniz. İşte bu durumda internet ile olan bağlantınızı tamamen kesen bu özelliğe kill switch özelliği deniyor. Böylece internete olan tüm bağlantınızın VPN üzerinden olduğuna emin olabilirsiniz.

4- Aynı Anda Bağlantı

VPN kullanırken diğer cihazlarınızdan da bağlanmanız gerekebilir, ya da akıllı televizyonunuzdaki Netflix uygulamasından Amerika’daki içerikleri izlemek isteyebilirsiniz. İşte bu durumda abonesi olduğunuz VPN’in size verdiği bir cihaz sınırı oluyor ve bu sınırı aşamıyorsunuz. Proton VPN’de bu sınır 10 iken Surfshark VPN’de sınırsız cihazla bağlanabilirsiniz.

5- Sunucular

100 ülkede 3500+ sunucu ile Surfshark Proton’u geçiyor. Proton VPN ise 67 ülkede 2661 sunucuya sahip. Her ikisi de 10 GBPS hızında sunuculara sahip.

6- Fiyatlandırma ve Destek

Her iki VPN de 30 gün para iadesi ile geliyor yani bu aslında 30 günlük bir deneme süresi demek. Memnun kalmazsanız paranızı geri alabilirsiniz. Surfshark 7/24 canlı destek sunarken Proton ise email ile destek sunuyor. Her iki VPN de aylık abonelik sunsa da en iyi fiyatı almak için 24 aylık paketi seçmek mantıklı olabilir. 24 aylık paket seçildiğinde ise Surfshark 2.49$ Proton ise 4.99$ oluyor.

Bu sıraladığım özellikler dışında genel anlamda pek farkları yok ama bunlar da zaten en önemli özellikleri, diğerleri standart konular. Sonuç olarak bu kıyaslamanın kazananı ve benim tercihim Surfshark‘tan yana oluyor. Sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz en kısa sürede cevaplarım.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Bu bloga email adresiniz ile abone olabilirsiniz. Böylece her yeni yazı yazıldığında eposta yoluyla bildirim alırsınız.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir