Polonya Çalışma İzni

Son yıllarda Almanya, Hollanda gibi gelişmiş AB ülkelerinin vize politikası yurt dışına çıkmak, çalışmak isteyen Türkleri Polonya’ya sevk ediyor. Biz de Ben Amsterdam olarak bu konuda’da size yardımcı oluyoruz. Polonya’da çalışmak için gerekli olan davetiyeyi gönderiyor ve vize randevunuzu alıyoruz. Dil bilmeseniz de çalışabileceğiniz iş yerleri buluyoruz. İşiniz hazır oluyor. Bu süreç toplamda 3 aya kadar uzayabiliyor ama eğer vizeniz çıkmazsa %100 ücret iade garantisi veriyoruz. Detaylı bilgi için bize WhatsApp üzerinden ulaşabilirsiniz.

Pobeda Airlines Havayolları Nasıl Bilet Alınır Mı?

Genellikle Türkiye’de en şikayetçi olduğumuz firma Pegasus’un kıymetini anlamak istiyorsanız Pobeda’yı tercih edin. Pobeda Rusya’nın ucuz uçak bileti şirketi ve bu ucuzluğun hakkını veriyorlar! Biletleme yaparken karşıma çıkan en uygun fiyatı bunlar verdi. (Aslında bir de Ural Airlines vardı ama onun gittiği havalimanı bana tersti o yüzden Pobeda’yı denedim ve pek de beğenmedim) Biletleme esnasında ek bagaj hakkı 30€  ama havalimanında bu belirtilen ölçülerden (36 x 30 x 27) fazla gelirse, yani ek bagaj hakkına ihtiyacınız olursa bu rakam ikiye katlanıyor, 60€ oluyor. Pegasus bile bagaj ölçülerini santimi santimine zorlamazken bunlar didik didik inceliyor. Check-in yaparken ölçme kalıbında çantayı zaten ölçüp biçiyorlar ama bir de ucağa binerken yapıyorlar aynısını. Elemanlar Türkiye’de yerel halktan oluşuyor, yani Türkçe konuşup anlaşabiliyorsunuz ama Rusya’dakiler İngilizce bile bilmiyor.

Uçak içerisinde tıpkı Pegasus’ta olduğu gibi ikramlar ücretli ama tek olumlu tarafı, su ücretsiz. İstediğiniz kadar su alabiliyorsunuz, hostes hemen bir bardağa katıp getiriyor(nerden doldurduğunu bilmiyorum ama….). Hatta kendi boş su şişesini verenler de vardı, onu da dolduruyorlar.

Boş koltuklara geçmek mümkün ama ücretli 😀 Bizim yerli firmalarda böyle bişey yok, ama yakında Pegasus başlayabilir, böyle bir hamleyi bekliyorum Pegasustan 🙂

Ekşisözlük’teki şu paylaşımı da okuyabilirsiniz:

Ya da TripAdvisor üzerindeki diğer yorumlara da bakabilirsiniz(5 üzerinden 3 almış, 4 bin civarı yorumdan). Ama benim tavsiyem eğer tek başınıza seyahat edecekseniz ve kabin bagajı ölçülerine dikkat edip, biletleme esnasında ek bagaj alıp hesap kitap işlerine dikkat ederseniz sorun yaşamama ihtimaliniz yüksek; yani size kalmış bir durum.

24 Saatte Dubai Vizesi Al

Dubai vizesi almak Türk vatandaşları için oldukça basit bir işlemdir. Tek yapmanız gereken bir adet vesikalık fotoğraf ve geçerli pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotoğrafını bize göndermek. Vize ücreti (bir aylık) 90$ olup TL olarak da Ben Amsterdam adına şirketimize ödeme yapabilirsiniz. 24 saat içerisinde elektronik vizeniz hazır oluyor. Size PDF olarak gönderiyoruz. Çıktısını alıp pasaportunuzla birlikte seyahate başlayabilirsiniz. WhatsApp destek hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. iletişim

Uygun fiyatlı uçak biletleri için buraya tıklayın.

Türkiye’den CashApp Hesabı Açmak (Garanti Yöntem)

CashApp hesabını bu yazıda belirttiğim gibi yıllardır Wise kullanarak açabiliyorduk ama artık bu mümkün değil maalasef. Wise Türkiye’deki kullanıcılarına Amerika ve diğer ülkelerden banka hesabı açmayı durdurdu. Dolayısıyla CashApp, PayPal gibi ödeme sistemlerinden para çekmek için Wise kullanmak mümkün değil. Bunun için en garanti yöntem yurt dışında şirket açmak. Yurt dışındaki şirket açılabilecek seçenekleri düşündüğümüzde de en mantıklısı Amerika oluyor. Kısaca özetleyecek olursak:

Şirketin Amerika’da olması sosyal medyadan, Instagram gibi platfromlardan ödeme alanlar için ekstra bir avantaj sağlıyor.
Amerika’ya gitmenize gerek yok ama ileride düzenli geliriniz olduğunda yatırımcı vizesi alarak Amerikaya gitmek isterseniz bu şirketin size faydası oluyor. Tabiki aynı avantaj İngiltere için de geçerli. İngiltere’de düzenli bir şirket geliriniz varsa ilerleyen dönemlerde kendinizi işe alıp davet edebiliyorsunuz. Ama bu yazıdaki temel konumuz Amerikada şirket açmak olduğu için o konuya hiç girmiyoruz.
Sosyal medyadan ödeme aldığınız zaman bunu normalde doğrudan Türk banka hesaplarına çekemiyorsunuz. %15 vergisini ödeyerek, ve bir de aylık gelirinizden bağımsız olarak bağkur ödemeniz gerekiyor. Ama şirketi yurtdışında açtığınızda bağkur ödemeniz gerekmiyor. Türkiye ve Amerika arasındaki vergi antlaşması sayesinde de zaten çifte vergilendirilmiyorsunuz. Üstelik memurların da bu şekilde yurt dışında bir şirket açmasında sorun yok.

Peki şirket nasıl açılır, masraflrı nedir?
Nasıl açılıra geçmeden önce hemen masraflarını yazayım:
Öncelikle CashApp, PayPal gibi sistemlerin sizden isteyeceği EIN numarası için 70$ ve şirket kurulumu için eyalete ödenen 90$ yani toplamda 160$ kuruluş için giden masraflar. Buna ek olarak yıllık 199$ registered agent hizmetinden yararlanmamnız gerekmektedir.

Bu işlemleri yaparken bir de telefon numarasına ihtiyacınız olacak ve bu da aylık 15$ İlk ay sanal numara hizmeti veren OpenPhone servisinden yararlanabilirsiniz. Sonrasında ise fiziksel bir sim kart almanızı öneririm. Zaten şirket için bir de sanal adrese ihtiyacınız olacak ve bu adrese kartı göndertebilirsiniz, sonrasında da Türkiye’ye istersiniz. Aynı şekilde CashApp kartını da alabilirsiniz, bu arada 🙂

Sanal adres, ve yukarıdaki saydığım EIN numarası başvurusu, registered agent gibi hizmetlerin hepsini tek siteden swyftfilings yapmanız mümkün. Sadece numara için OpenPhone sitesinden ödemenizi yapıp hesabınız aktif olduğunda da uygulamanızı telefonunuza yükleyip sim kart olmadan sanal bir şekilde Amerika yönüne ya da Amerika’dan gelen çağrıları ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Bu ödemeleri yaparak işleme başlamak istiyorsanız öncelikle Google chrome tarayıcı kullandığınızdan  emin olun ve bu tarayıcıya bağlı olan Google hesabınızda bir ödeme yöntemi olup olmadığını kontrol edin. Eğer aynı hesabı bir Android telefonda kullanıyorsanız ve kredi kartı ile bir ödeme yaptıysanız muhtemelen Google hesabınızda kart eklidir. Eğer ekli değilse ya da bu durumu bilmiyorsanız bu yazımı okuyun. Aksi takdirde şirket kurulumu için gereken ödemeyi Amerika’daki şirkete yapamazsınız. Şirket PayPal ya da Amerika’dan alınmış kredi kartı kabul ediyor. Ya da Google Pay ki benim az önce bahsettiğim de bu. Yani öncelikle Google üzerinden ödeme yapabildiğinizden emin olun. Daha sonra bu yazıyı tekrar açıp aşağıdaki adımları uygulayarak şirketinizi açabilirsiniz.

Şirket açma işlemlerini aşağıda adım adım anlatıyorum ama eğer bire bir yardım talebiniz olursa da Superpeer üzerinden randevu yaparsanız ekran paylaşımı ile size yardımcı olabilirim.

Nasıl yapılır kısmına geçecek olursak, Swyftfilings sitesine gidiyorsunuz ve:

LLC ve DE seçeneklerini seçip Get Started yazan butona tıklatıyorsunuz. LLC bizdeki LTD gibi, DE ise Amerika’da şirket açanların en çok tercih ettiği eyalet, Delaware. Bu eyalette şirket açmanın ücreti 90$ ve bize EIN numarası lazım olduğu için 70$ da bunun için ödeyeceğiz. Yani ilk etapta kartımızdan çekilecek tutar 160$ olacak ama aylık 29$ da şirket adresi için ödeme yapacağız. Tabi bu işlemlerden 3 gün sonra da kartınızdan 199$ registered agent servisi için alıncak. Bu ödeme yıllık olarak alınır, Amerika’da sizi temsil edecek temsilci gibi bir hizmet.

Bunların dışında siteye başka bir ödeme yapmıyorsunuz.

Açılan sayfadan Let’s get started butonuna tıklatıp işleme başlıyorsunuz.

Şirket adı yazarken Türkçe karakter kullanmamaya özen gösteriyoruz. Şirket türü (LLC) ve eyalet (Delaware) seçimi yapıp continue diyoruz.

İletişim bilgilerini, OpenPhone‘dan aldığımız Ameriaka numarasını başında +1 olmadan yazıyor ve alttaki kutucuğu işaretliyoruz ki bize ulaşabilsinler. Continue deyip ilerliyoruz

Yaptığınız işi seçip yine continue diyerek ilerliyorsunuz.

“Appoint your registered agent to stay compliant and protect your privacy” dediği aşamada swyft filings dememiz lazım. Yukarıda bahsettiğim yıllık 199$ ödeyerek almak zorunda olduğunuz registed agent servisi bu oluyor. Yasalara göre şirket sahiplerinin registered agent alması bir zorunluluk olduğu için bunu mecburen seçmemiz lazım ki ileride problem çıkmasın.

Bu aşamada no thanks diyerek satın almadan ilerleyebilirsiniz.

Get the basic package diyerek ek ücret ödemeden 10 gün süren başvuru sürecini seçebilir ya da daha hızlı olan diğer paketleri seçebilirsiniz ama çok aceleniz yoksa get the basic package demenizde bir sorun olmaz.

Start my business with an EIN seçeneğini seçerek 70$ lık ödemeyi de sepete ekliyoruz. Continue diyerek devam ediyoruz.

Bu aşamadada no thanks deyip devam edebilirsiniz. Yani continue deyip ilerliyoruz

Bu aşamada en soldaki 0$ olan standard seçeneği seçtiğiniz takdirde ek ücret ödemezsiniz ama şirketinizin açılış süresi 2 hafta kadar uzar. Tabi buna ek olarak bir de eyaletteki evrak işleme süresi de bu süreci uzatacaktır. Beklemek istemiyorsanız 50$ ödeyerek 5 gün, 100$ ödeyerek aynı gün başvuru seçeneğini tercih edip ek ödeme yapabilir ve daha hızlı netice alabilirsiniz.

Bu aşamada da I want to learn more about this special offer seçeneğini seçebilirsiniz, size 100$ tutarında Found adlı ticari banka hesabından bonus vereceklerini söylüyorlar, tabi şartları bilmiyoruz kişiden kişiye, işleme göre değişebilir. İlgilenmiyorsanız no thanks deyip devam edin.

Skip for now deyip ilerliyoruz.

Ve zurnanın zort dediği yere geliyoruz 🙂 Bu aşamada kredi kartı ile ödemeyi seçemezsiniz çünkü kartın Amerika’dan alınmış olması lazım, boşuna denemeyin paranız provizyonda bekler. PayPal ile ödeyemezsiniz yani zaten PayPal hesabınız olsa şirket açma ihtiyacınız da olmayabilirdi. Sonuç olarak bize uygun olan tek ödeme yöntemi Google Pay kalıyor. Daha önce Google ile ödeme yapmadıysanız sanal bir kartınızı Google sistemine ekleyin.

Kart eklendikten sonra G Pay ve Kart numarasının yazılı olduğu butona tıklatın ve ödemeyi tamamlayın. Bu kartta 199$ limit kaldığından da emin olun ki 3 gün sonra registered agent servisi için yapılacak ödemeniz aksamasın. Evet şirket açma işlemi bu şekilde tamamlanıyor. Swyftfilings adlı firma sizin adınıza şirket başvurunuzu Amerika’daki ilgili eyalete iletiyor ve yasal olarak Amerika’da şirket sahibi oluyorsunuz. Bu şirket üzerinden de PayPal, Stripe, CashApp gibi ödeme sistemlerinden faydalanabiliyorsuuz ama burada dikkat etmeni gereken husus, bu uygulamaları açarken şirket hesabı olarak açmanız. Yani PayPal hesabını açarken yine kişisel olarak açarsanız kapanır ama business, yani işletme hesabı açarsanız kapatamazlar, çünkü yasal bir işletmeniz var. İşin en zor kısmı şirket kuruluşu olduğu için ondan bahsetmek istedim. Şirket kuruluşu ya da CashApp, PayPal ile ilgili genel bir destek isterseniz Superpeer üzerinden bir arama planlayın, ekran paylaşımı ile yardımcı olayım.

Google Pay ile Ödeme Yapmak

Google Pay resmi olarak Türkiye’de yok gibi gözüksede aslında var. Doğrudan Google Pay uygulaması doğrudan indirilmese de, sisteme kartınızı ekleyip Google Pay ile ödeme kabul eden sitelerden kolayca ödeme yapabilirsiniz. Tabi bunun için Google chrome tarayıcı kullanmalı ve bu tarayıcıda da kartınızın kayıtlı olduğu hesapta oturum açmış olmalısınız. Türkiye’deki sitelerde Google Pay ile ödeme seçeneği çıkmasa da yabancı sitelerin bazılarında bu seçenek çıkıyor ve kredi kartı ile de ödeme yapamıyorsanız aynı kartı bu Google ödeme sistemine kaydederek Google üzerinden güvenli ödeme yapabilirsiniz. Eğer Android kullanıcısı iseniz zaten ödeme yaptığınızda kartınız otomatik olarak siteme kaydediliyor. Yani Google Play’de kayıtlı olan kartınız aynı zamanda Google Pay ile ödeme yaparken de kullanılıyor.

Android telefonunuz varsa şu adımları izleyerek kartınızı kayıt edebilirsiniz:

Öncelikle Play Store uygulamasını açın ve sağ üst köşedeki profil resminize tıklatın. Çıkan seçeneklerden ödemeler ve abonelikler linkine tıklatın. Buradan da ödeme yöntemleri‘ne tıklatın. Bu pencereden de Kredi kartı ekleme butonuna tıklatıp kart bilgilerinizi girin.

 

Android cihazınız yoksa ya da bu işlemi bilgisayardan yapmak istiyorsanız:

Google Play hesabınıza ödeme yöntemi ekleme

  1. play.google.com adresine gidin.
  2. Sağ üstte profil simgenizi tıklayın.
  3. Ödemeler ve abonelikler and then Ödeme yöntemleri‘ni seçin.
  4. Ödeme yöntemi ekle‘yi seçin.
  5. Ekrandaki adımları uygulayın. Yeni ödeme yöntemi Google hesabınıza eklenir.

Google pay ile ödeme yaparken dikkat etmeniz gerek şey az önce yukarıda da belittiğim gibi, Google Chrome tarayıcı kullanıp tarayıcıda oturum açmış olmak.

Samsung Notes Uygulaması Windows 11 Bilgisayara Nasıl Yüklenir?

Samsung telefon ve tabletlerdeki bu kullanışlı uygulama maalesef sadece Samsung bilgisayarlarda çalışacak şekilde ayarlanmış ama bir yolu mümkün. Bu yazıda bundan bahsedeceğim. Buradaysanız zaten uygulamanın güzelliğini bildiğinizi varsayıp size uygulamayı anlatmadan direkt olarak yapmanız gereken işlemlere geçiyorum.

Öncelikle uygulamayı Microsoft Store’dan direkt indiremiyorsunuz. Dolayısıyla benim sizin için yüklediğim bu kurulum dosyasını indirin. Unzipleyip çıkan dosyayı bilgisayarınıza kurun ama şurası önemli: Microsoft Store’un otomatik güncelleme ayarlarını mutlaka kapatmanız lazım.

Bunu yapmak için Microsoft Store uygulamasını açın ve sağ üst köşede bulunan profil resminize tıklatın. Buradan da en alttaki Ayarlar’a tıklatın. Açılan sayfadaki en üstte bulunan güncellemeleri kapatın. Diğer uygulamaları manuel olarak kontrol ederek güncelleyebilirsiniz.Ama dikkat edin, yanlışlıkla Samsung Notes uygulamasını güncellemeyin 🙂

En İyi SSL Sertifikası İçin: Name Cheap

NameCheap üzerinden en iyi SSL tekliflerini inceleyebilirsiniz. 5 yıllık alımlarda yıllık ücret 5.99$ gibi bir rakama iniyor ki bu da normal fiyatın %50 indirimli hali oluyor. Çoğu domain/hosting sitesi yıllık ücretlendirmeyi şu an için en uygun fiyatlı 11$ üzerinden talep ediyor. Karşıma bu kampanya çıkınca sizinle de yaplaşmak istedim, SSL sertifikası arayan varsa NameCheap üzerinden alabilirsiniz.

Site dili Türkçe değil maalesef ama kullandığınız tarayıcı üzerinden çeviri yapma imkanınız var. Domain, Hosting gibi diğer ürünler de gayet makul fiyatlı sunuluyor bu sitede. Benim hosting sağlayıcım da aynı zamanda yine bu şirket. Hız olarak da gayet memnumun müşteri hizmetleri olarak da anlık mesajlaşma destekleri mevcut. Arıca eğer başka bir platformdan buraya komple taşınmak isterseniz de ücretsiz olarak veri transferi, eposta kurulumu gibi şeyleri de size sağlıyorlar.

Almanya’dan Türkiye’ye Para Göndermenin En Kolay Yolu

Western Union gibi para aktarma sistemlerinde alıcının banka ya da postane gibi yerlere gitmesi gerekebiliyor ama bu yöntemle doğrudan Türkiye IBAN numarasına para aktarmak mümkün. Üstelik size maliyeti de çok düşük ama benim en sevdiğim yanı evden çıkmadan mobil uygulamalar üzerinden bu işlemi dakikalar içerisinde yapabilmek. Açıklamaya geçmeden önce şunu da belirteyim ki bu işlem sadece Almanya’da değil tüm EU ülkelerinde yaşayanlar için geçerli. Yani Aynı şekilde Hollanda’dan da para transferi de yapabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken ilk işlem bir Alman bankası olan N26′dan ücretsiz bir N26 hesabı açmak. 

Sonrasında ise: Türkiye merkezli bir şirket olan  Papara’dan hesap açmak.

Bu iki şirket için herhangi bir aylık ücret ödemenize gerek yok. Ayrıca N26‘nın da Papara’nın da kendi uygulamalarının içinde bulabileceğiniz diğer çok güzel avantajları da mevcut yani bu iki uygulamayı da kullanmak için tek sebep para transferi değil aslında. 

N26 için AB ülkelerinden birinde adresiniz olması lazım. Papara için de Türkiye’de… Kayıt olmak için gerekli bir diğer önemli şey ise kimlik. Pasaport olmadan, ehliyet ya da yeni(çipli) kimlik kartlarınız ile kayıt olabilirsiniz.

İki uygulamada kullanıma hazır olduğunda yapmanız gereken tek şey, N26 hesabınıza para yüklemek. Bunu kredi kartı ile düşük bir maliyetle yapabilirsiniz ya da size verilen DE ile başlayan Almanya IBAN numarasına ücretsiz  bir transfer yapabilirsiniz. Ya da başka bir yerden ödeme alırken de bu numarayı kullanabilirsiniz. Sonuçta artık kendi adınıza bir banka hesabınız oluyor. Normal bir banka hesabı gibi kullanıp bu parayı transfer ya da diğer harcamalarınız için kullanabilirsiniz.

Türkiye yönüne transfer yapmak için Papara uygulamasını açıp > Yatır > Banka/Kredi kartı ile yatır seçeneğinden N26 kart bilgilerinizi girin, yatırmak istediğiniz tutarı TL olarak yazın. N26 uygulamasına bu işlem için onay bildirimi gidecek, onu onaylayın ve ödemeyi tamamlayın. Böylece N26 hesabınızdan yazdığınız TL tutar karşılığı EUR bakiyenizden düşecektir. Papara ise bu işlemden %2.5 komisyon kesip TL hesabınıza yatırır.

Papara TL hesabınızdaki bu parayı da dilerseniz doğrudan papara üzerinden bir diğer papara kullanıcısına ya da herhangi bir Türkiye IBAN numarasına da gönderebilirsiniz. Ya da yine aynı şekilde kendi Türk banka hesabınıza ücretsiz olarak bu parayı çekebilirsiniz.

Ödemeyi göndereceğiniz yakınınız daha önce papara kullanmadıysa papara hesabı açtığında ücretsiz olarak bir kart da isteyebilir. Böylece Papara’daki parayı çekmeden de kart yardımıyla temassız alışveriş yapabilir.

Bonus olarak ise: dilerseniz bu N26 bankasının kartını Türkiye’deki yakınınıza, eşinize ya da diğer aile üyesine gönderebilirsiniz. Böylece bu banka hesabına ücretsiz transfer yaparsınız ve yakınınız Türkiye’den bu kartı ve sizin belirlediğiniz şifreyi kullanarak ATM’lerden nakit çekebilir, ya da ayarlardan açarsanız da temassız oalrak market alışverişi gibi ödemelerde de parayı çekmeden, masrafsız bir şekilde kullanabilir.

Deel Nedir Güvenilir Mi?

Deel dünya çapında kendini kanıtlamış bir payroll, yani bordro şirketidir. Hem serbest çalışan freelancer olarak kayıt olabilir ve ödemelerinizi Deel üzerinden alabilirsiniz, hem de işveren olarak kayıt olabilir ve yurtdışından şirketinize eleman alırken yerel regülasyonlarla uğraşmadan doğrudan Deel üzerinden çalıştırabilirsiniz. Ben bu yazıda genel olarak Deel’ın freelancerlar için sağladığı avantajlardan bahsediyor olacağım ama eğer işvrenseniz ve yurtdışından kolayca HR yapmak istiyorsanız Deel tam size göre bir platform. Detaylı bilgiyi resmi sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de yaşayıp henüz kendi şirketi olmayan freelancerlar yurtdışından iş alırken ödeme alma/fatura kesme gibi konularda sorun yaşıyor. Deel üzerinden contract yaparak ödemelerinizi güvenli bir şekilde alabilirsiniz ve böylece size ödeme yapan şirket de yasal yükümlülüklerden kurtulmuş olur. Contract yani bir antlaşma ile düzenli, uzun vadeli ödeme almak istemiyorsanız da tek seferlik faturaları Deel üzerinden gönderebilirsiniz. Böylece şirket kurmadan Deel üzerinden kestiğiniz fatura yasal olarak geçerli olur ve karşı taraf bu faturayı ödediğinde bu harcamayı vergiden düşebilir yani gider olarak gösterebilir.

Bionluk gibi sitelerden iş yapıyorsanız zaman zaman müşterileriniz size fatura kesiyor musun gibi bir soru sorduğuna şahitlik etmişsinizdir. Deel üzerinden sadece yurtdışı değil bu şekilde yurt içinde fatura kesmeniz gereken durumlarda da tek seferlik fatura kesebilirsiniz. Üstelik sadece hizmet satışları için değil fiziksel ürün satışlarında fatura kesmeniz gerekiyorsa yine bu işlemi Deel üzerinden yapmak mümkün.

Yukarıdaki videoda da gözüktüğü gibi ödemeyi doğrudan banka hesabınıza, ya da Payoneer, Wise, hatta Coinbase hesabınıza bile çekebiliyorsunuz ki bu da size sunduğu seçenekler açısından oldukça tatmin edici bir durum. Yani Deel ile yurtiçi ve yurtdışı yaptığınız antlaşmalarda ödeme alma probleminiz çözülüyor hem de potansiyel müşteriye daha profesyonel bir imaj oluşturuyorsunuz.

Sisteme ücretsiz kayıt olup fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Bu arada fatura kesmekten kastım yasal olarak kabul edilen resmi bir evraktır, yani bazı sitelerde/uygulamalarda olduğu gibi basit bir fatura şablonundan bahsetmiyorum. Fatura bilgileri Deel üzerine, yani Deel şirketi adına kesiyorsunuz faturayı aslında. Onların vergi numarası vs. kullanılıyor. Siz de kimlik bilgilerinizi doğrulayıp deel.com daki hesabın yasal sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekiyor. Böylece Deel‘de size ödeme yapabiliyor.

Kendi şirketinizi kurmak başlangıçta masrafsız gibi gözükse de aslında bir çok yönden zorlu bir süreç olabilir. Freelance çalışmaya yeni başlıyorsanız, (belirli bir sermayeniz yoksa, bütçeniz kısıtlıysa) bir müşteri bulduğunuzda hemen şirket açmak ilk başta mantıklı gelse de giderleriniz beklediğinizden fazla olabilir. Dolayısıyla düzenli bir müşteri kitlesine sahip olana dek Deel üzerinden fatura gönderip düzenli ödeme almaya devam etmek akıllıca bir davranış olacaktır. Yurtdışından müşteri bulmak için de LinkedIn müthiş bir araç. Yaptığınız işe göre arama yapabilir, remote seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece örnek veriyorum, Almanya’dan biriyle anlaşıp Deel üzerinden contract yapabilir, yani bir nevi Alman şirkete Türkiye’de remote çalışan olabilirsiniz. Normalde Alman şirket sizi resmi evrak işleri nedeniyle işe almaya sıcak bakmayabilir, genelde bakmazlar ama siz Deel üzerinden ödeme alacağınızda bu sorun ortadan kalkar. Almanya’da çalışma izni ve resmi kurallar gereği size yapmaları gereken harcamalar derken normalde işi size vermek istemezler. Ama siz fatura kesebilir durumdaysanız size yapacakları ödemeler de doğrudan gider olacaktır onlar için ve remote çalışacağınızdan dolayı vize sorunu da ortadan kalkacaktır.

Son olarak Deel‘ın en önemli avantajı yurtdışına gitmek istediğinizde vize başvurusunda size yardımcı olmaları. Kendi şirketiniz yoksa ve hesabınıza düzenli ödeme yatsa bile resmiyette çalışmadığınız için vize memurları size kuvvetle ihtimal ret verecektir. Deel size EOR servisi sayesinde işveren olacağı için vize konusunda avantaj sağlayacaktır. Bu özellik aslında yurtdışına gitmek isteyenler için çok iyi bir kurtarıcı diyebilirim. Detaylı bilgi için EOR sayfasını inceleyebilirsiniz. Aklınıza takılan yerler varsa da bu yazının altına yorum olarak yazın 🙂

Surfshark VPN ile Meta Verified Aboneliği ve Instagram’dan Mavi Tik Alma

Instagram’dan mavi tik almak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Mark Zuckerberg Meta Verified özelliğini duyurduğundan beri bu özelliğin ülkemize gelmesini bekleyen binlerce kullanıcı var. Normalde mavi tik almak için tanınmış bir marka ya da kişi olmak gerekiyordu. Hakkınızda yapılmış haberler, Google paneli gibi bazı gereksinimleri karşılamak için medya ajanslarına ödeme yapmanız gerekebiliyordu. Bu özellik sayesinde ise herhangi bir aracı kuruma ödeme yapmanıza gerek yok. Doğrudan instagram/facebook üzerinden abone olabiliyorsunuz. Aylık düzenli olarak 12 dolar gibi bir ödeme yapmanız gerekiyor ama bu ödemeyi web sürümünden değil de uygulama üzerinden yaparsanız yapacağınız ödeme 16 dolara ulaşıyor. Özellik şu an sadece 3 ülkede kullanıma açıldı ve Türkiye için tam olarak ne zaman geleceği, ne kadar ücretlendirileceği gibi konular henüz bilinmiyor. Hal böyle olunca –benim gibi– beklemek istemeyen kullanıcılar da VPN kullanarak abone olmak istiyor.

Sorun şu ki bunu yapan çoğu kullanıcı ücretsiz bir VPN kullanıyor ve bazı sebeplerden ötürü istediği sonucu da elde edemiyor. Bu yazıda size bu sebeplerden ve VPN kullanma şeklinden bahsedeceğim.

Öncelikle kullandığınız VPN en iyisi bile olsa kesinlike ücretsiz VPN’lerden olmamalı. Ücretsiz VPN’lerde bazı kısıtlamalar, hız yavaşlaması, ve kopmalar sıklıkla yaşanıyor ama bununla birlikte bize en lazım olan özellik çoğunda yok.

Bu özellik GPS Spoofing.

Çok bilinmese de işimize yarayan bu Surfshark özelliği ile sadece IP adresimizin konumunu değil ayrıca GPS konumunu da değiştiriyoruz. Eğer konumunuzu Instagram gibi uygulamalardan değiştirmek istiyorsanız. Surfshark VPN ayarlarından bu özelliği aktif ettiğinizde bağlı olduğunuz cihazın ip adresine bağlı olan konum değiştiği gibi GPS konumu da değişiyor. Yani normalde VPN açıkken Google haritalara girerseniz sizin gerçek konumunuzu gösterir, VPN ile Amerika’ya bağlıysanız Amerika’yı göstermez. Ama Surfshark’taki bu özellik sayesinde konumunuzu tamamen değiştirebilirsiniz. IOS kısıtlamalarından dolayı Surfshark da bu özelliği sadece Android kullanıcılarına sunabiliyor.

Şimdi bu temel bilgileri aldıktan sonra size yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabilirim:

  1. Surfshark VPN abonesi ol
  2. Surfshark ayarlarından kill switch özelliği ile VPN bağlantısı koptuğunda internet bağlantını tamamen durdurma özelliğini aç. Böylece herhangi bir sebepten dolayı internet/vpn bağlantınız kesilirse Instagram uygulamasına gerçek konumunuzdan bağlanamıyorsunuz.
  3. Yine Surfshark ayarlarından GPS Spoofing özelliğini aktif hale getir ki böylece konumun tam anlamıyla Amerika olsun.
  4. Düzenli olarak aynı konumdaki(ben Amerika’yı seçtim) VPN’e bağlan, farklı farklı ülkeler ya da şehirler değil.
  5. Split tunelling özelliği ile banka uygulamaları gibi, Google maps gibi düzenli kullandığın uygulamaları VPN bağlantısından hariç tut ki ATM bulurken ya da karekodla para çekerken sorun yaşama. Bu özellik eklediğin uygulamaların VPN üzerinden değil de normal bir şekilde internete bağlanmasını sağlar.
  6. VPN ile ilgili bütün bu ayarları yaptıktan sonra dikkat etmen gereken şey ise, diğer cihazlardan oturumu kapatman ve eğer bilgisayardan da kullanman gerekiyorsa yine bu VPN üzerinden bağlanman. Ama mümkünse eğer tek bir cihazdan, Android telefonundan bağlan.
  7. Telefonundaki uygulamadan çıkış yapıp komple uygulamayı ve diğer Meta/Facebook uygulamalarını da sil, ama öncesinde şifreni hatırladığından, tekrar giriş yapabileceğinden emin ol.
  8. Instagram uygulamasını telefonuna yükle ve VPN’in açık olduğundan emin olarak oturum aç.
  9. Ayarlardan hesap merkezine git ve şifre ve güvenlik kısmına dokun. Giriş yaptığın yerler kısmından konumunun Amerika olduğuna emin ol.
  10. Bu şekilde Instagram kullanmaya devam et, düzenli paylaşım yap ama beğeni, takip gibi bot/spam algısı oluşturacak aktiviteleri fazla abartma. Hatta bu şekildeyken kesinlikle follow-unfollow stratejisi ile takipçi kasma.

Bu bahsettiğim şekilde Instagram’ı bir süre kullandığında sen de benim gibi mavi tiki alabilirsin 🙂 Soruların varsa aşağıdaki yorum kısmına yaz ki ben cevapladığımda başkaları da okusun.